Włoska kuchnia w zaciszu polskiego domu

Polacy od lat rozsmakowują się we włoskiej kuchnii

 

 

 

Włosi, podobnie jak my, niezwykle cenią sobie tradycyjne, domowe jedzenie. Dania mają być aromatyczne i przyrządzone ze świeżych, lokalnych, sezonowych produktów. Dlatego kuchnia włoska, niezmiennie od lat, cieszy się niesłabnącą popularnością wśród polskich konsumentów.

Polacy kochają włoską kuchnię – kto z nas nie lubi pizzy czy spaghetti?

Polacy podczas gdy odwzorowują włoskie dania,
zamieniają rzadkie w Polsce składniki
pochodzenia włoskiego.

W Polsce ludzie dodają, jednocześnie
urozmaicając podstawowe przepisy składnikami,
które lubią i bardziej przypadają im do gustu.

Przepis na ziemniaczane gnocchi z sosem serowym

GNOCCHI : ziemniaki-1 kg, mąka pszenna-100 g, żółtko z jajka „zerówka”-1 sztuka, sól-szczypta                                     

SOS: parmezan-40g, ser pecorino-40g żółtko z jajka „zerówka”-1 sztuka, pieprz-do smaku, natka pietruszki-garść 

Krok 1:

Ziemniaki nakłuwamy wykałaczką, nie obieramy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą całkowicie miękkie – trwa to mniej więcej godzinę. Upieczone kroimy na połówki i pozwalamy im nieco odparować. Gdy nieco przestygną, wydłubujemy łyżką miąższ, przeciskamy go przez praskę i rozkładamy na blacie, by całkowicie ostygł. 

Krok 2:

Do ziemniaków dodajemy mąkę, roztrzepane żółtko i mieszamy. Z masy formujemy wydłużoną, zaokrągloną bryłę, podsypujemy mąką i pozwalamy ciastu odpocząć przez 5 minut.

 
 
 
Krok 3:

Po tym czasie kroimy na kawałki i rolujemy je dłońmi, by utworzyć cienkie, długie walce – ciągle podsypujemy mąką. Kroimy nożem na kawałki o długości 1-1½ centymetra.

Krok 4:

Gnocchi gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po ugotowaniu odkładamy tak, by się nie posklejały.

Krok 5:

Sery ścieramy, mieszamy z żółtkiem, pieprzem i kilkoma łyżkami wody z gotowania kluseczek, by uzyskać dosyć rzadką konsystencję (zgęstnieje po podgrzaniu). Wrzucamy gnocchi do garnka lub na patelnię, dodajemy sos i w razie potrzeby dodatkową wodę z gotowania – podgrzewamy, ciągle mieszając, na minimalnym ogniu, by rozpuścić ser. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Scroll to Top