Karta produktu: Oliwa z Oliwek

Czym jest Oliwa z Oliwek ?

Jest to olej roślinny o zapachu skoszonej trawy i gorzkim smaku. Ze względu na to że jest wrażliwa na światło, powinna być przechowywana w ciemnych miejscach. Odpowiednio przechowywana od momentu otwarcia, jest zdatna do spożycia do nawet ośmiu do dziesięciu miesięcy!

Historia oliwy:

Oliwa jest podstawowym elementem kuchni greckiej, jest powszechnie używana już od czasów neolitycznych. W starożytnej Grecji sportowcy i wojownicy wierzyli ,że pocieranie swojego ciała oliwą przyniesie im to szczęście i siłę. Po za tym oliwy używano jako kosmetyku do skóry suchej i łuszczącej się. Od tego czasu oliwa stała się szeroko używanym na całym świecie składnikiem dań.

Pierwotne urządzenie służące do produkcji oliwy z oliwek

Pochodzenie Oliwy:

Drzewo oliwkowe trafiło do Grecji z Egiptu. Zaczęła być wyciskana już około pięć tysięcy lat temu, można powiedzieć ,że jest dziedzictwem narodowym dla Greków i że są w tym lepsi niż ktokolwiek inny w związku z ich wielopokoleniowym doświadczeniem.

Zastosowanie:

Oliwa z oliwek jest wykorzystywana w aromatyzowaniu różnych potraw, szczególnie sałatek np.:

  • Sałatka pomarańczowa lub sałatka bakłażana

Oczywiście jest częścią wielu zimnych i gorących greckich potraw. Między innymi:

  • Moussaka – składa się z warstw obsmażonego bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa. Ostatnią warstwę stanowi kremowy sos beszamelowy i tarty żółty ser, który po upieczeniu zmienia się w złocistą i chrupiącą skórkę.
  • Taramosalata – Najczęściej podawana jako przystawka. Jest to kremowa pasta składająca się z: ikry karpia lub innej ryby, białego chleba, oliwy, startej czerwonej cebuli oraz oraz soku z cytryny.
  • Horiatki – Grecka sałatka, zwana wiejską składa sie z dojrzałych pomidorów, świeżych ogórków, oliwy z oliwek, oregano i soli, można także dodać inne składniki takie jak np oliwki lub ser feta
  • Fasolatha – Grecka zupa z fasoli, pomidorów, cebuli, marchwi i selera i oliwy z oliwek

Dodatkowo z oliwy z oliwek tworzy się różne kosmetyki m.in.:

  • Balsamy
  • Mydła
 
 
Drzewo oliwkowe z dojrzewającymi owocami

Specjalne właściwości:

Oliwa z oliwek nie bez powodu jest używana już od starożytności właściwości oliwy to m.in.:

Zawarty w oliwie kwas oleinowy zapobiega: 

  • miażdżycy,
  • chorobom serca,
  • cukrzycy,
  • nadciśnieniu tętniczemu;

2. Starożytni mieszkańcy Peloponezu również:

  • mieli niższy cholesterol
  • ich ryzyko zachorowania na raka było niższe w związku ze spożywaniem oliwy.

3. W dzisiejszych czasach udowodniono również że spożywanie oleju oliwkowego przedłuża życie!

 Można powiedzieć że Oliwa jest płynnym złotem Grecji!

Wytwarzanie:

By stworzyć 1 litr oliwy potrzebne jest około 5 do 6 kilogram oliwek. Proporcje przepisów różnią się od siebie jednak bazą do wykonania oliwy z oliwek zazwyczaj są: suszone pomidory, bazylia, czosnek, oregano, czarny pieprz, tymianek. Sam proces tworzenia oliwy zajmuje niewiele ponad jedną godzinę. Jeżeli nie są państwo pewna zakupu gotowej oliwy mogą państwo wykonać oliwę w domu samemu na spróbowanie. I dojść do wniosku czy chcą państwo zakupić oliwę pochodzącą z ojczystego kraju tego produktu. Oliwa w domu powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej w ocienionym miejscu.

Schemat działania fabryki oliwy

Wartość odżywcza (na 100g):​

  • 70,20 gram jednonienasyconych kwasów tłuszczowych ( 68,97 g kwas oleinowy;0,9 g kwas oleopalmitynowy; 0,25 g kwas eikozenowy)
  • 14,86 grama kwasów tłuszczowych (11,60 grama kwasu palmitynowe; 2,51 grama kwas stearynowy; 0,7 gram kwas arachidowy; 0,04 g kwas mirystynowy; 0,01 g kwas laurynowy)
  • 10,61 gramów kwasu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (9,78 kwas linolowy i 0,83 kwas α-linolenowy)

CIEKAWOSTKI:

  • Grecki archeolog udowodnił, że pierwsze oliwki hodowano na krecie już 3500 lat p.n.e.
  • 95% uprawy oliwek które stanowią bazę oliwy pochodzi z basenu morza śródziemnego a 80% oliwy jest tłoczonej w tymże basenie.
  • Oliwka w Biblii była wymieniona 138 razy.
  • Olej z oliwy jest bazą wielu kosmetyków na skórę
Pozostałości po oliwkach w fabryce oliwy
Scroll to Top