10 Włoskich przykazań kulinarnych

Przed wami nasza subiektywna lista 10 przykazań kulinarnych w edycji włoskiej.

1. Szanuj naturalne składniki

Kochaj piękne i dobre gdziekolwiek są, i sprzeciwiaj się gdy widzisz, jak dary boskiej łaski rozrywane są na strzępy.

2. Używaj składników dobrej jakości

Zawsze wybieraj naturalne, nieprzetworzone składniki najlepszej jakości. Będzie to dobrze o Tobie świadczyć.

3. Używaj produktów sezonowych

Warzywa powinny być przyrządzane podczas szczytu ich zbiorów, gdy są niedrogie i należy je wybierać pod kątem ich dobrej jakości i rozsądnej dojrzałości. Używaj tylko zdrowych i dojrzałych owoców gdy jest na nie sezon.

4. Nie komplikuj

W kuchni włoskiej znajdziemy więcej dań prostych i delikatnych, a mniej skomplikowanych i skomponowanych ze zbyt wielu elementów. Im więcej składników tym mniej oryginalnego smaku wspaniałych włoskich produktów

5. Miej pasję, bądź ostrożny

Wszystko czego potrzebujesz do tworzenia dobrych i smacznych posiłków to pasja, przywiązywanie dużej wagi do szczegółów i precyzja.

6. Cierpliwie ćwicz

Nie od razu Rzym zbudowano. Jeśli nie wyjdzie Ci za pierwszym razem nie denerwuj się; dobra wola i wytrwałość wygrywają.

7. Różnorodność, szanująca terytorium i sezonowość

Modyfikuj dania na swój własny sposób w zgodzie ze swoim smakiem, krajem i sezonowymi warzywami znalezionymi w pobliżu.

8. Urozmaicaj w zgodzie z prostotą i dobrym smakiem

Wszystkie potrawy mogą być przygotowywane na różne sposoby, w zależności od kreatywności twórców. Gdy zmieniasz je z własnej woli, nigdy nie trać z widoku prostoty, delikatności i przyjemnych smaków.

9. Sięgnij po “kuchnię biedoty”

Każdy z nas zna pizzę , bruschette , sałaty, czy sery. Wiele wspaniałych, smacznych i popularnych dań miały swoje początki w czasach, gdy większość społeczeństwa stanowiła biedota. ale tam gdzie serce tam i dobry smak  się znajdzie.

10. Zawsze bądź nieufny w stosunku do wszystkich książek kucharskich

Ostrożnie z książkami o tej sztuce. Większość z nich jest myląca i niezrozumiała. Gdy poznasz już sztukę kulinarną lepiej, będziesz mógł znaleźć w nich przydatne pomysły.

Scroll to Top