TYPOWY WŁOSKI DZIEŃ

(7.30-9.00)

ŚNIADANIE

Na typowym włoskim stole śniadaniowym znajdziemy crossanty, znane jako cornetti, często wypełnione konfiturą lub kremem czekoladowym, które towarzyszą porannej kawie. Śniadanie jest raczej symbolicznym posiłkiem. Zazwyczaj jest to kawa i słodkie ciasto.

(12.00-15.00) Siesta

OBIAD

Typowy włoski obiad to porcja makaronu i warzywa, choćby w formie sałatki. Ziemniaki jada się rzadko, częściej na północy, zazwyczaj w formie frytek lub smażonych talarek. W rejonie Friuli Wenecja Julijska popularnym daniem jest Frico ( zapiekanka na bazie ziemniaków i 3 rodzajów sera żółtego, świerzego , 6 miesięcznego oraz  starszego, czasami przyrządzana z dodatkiem przesmażonej cebuli).  Do obiadu spożywa się wino, ale w niedużej ilości, zazwyczaj kieliszek.

(19.30-22.00)

KOLACJA

Na kolację Włosi najczęściej jedzą makaron, mięso i warzywa. Większość restauracji oferuje 4 dania: przystawka, pierwsze danie, drugie danie i deser. Kolacja jest czasem , który w końcu można spędzić z rodziną lub znajomymi, można więc domyślać się , że w połączeniu z towarzyskim charakterem na kolację poświęca się najwięcej czasu w ciągu dnia. Kolacji również często towarzyszy wino.

Scroll to Top