Słynne potrawy greckie vol.1

SOUVLAKI

Popularne greckie danie mięsne w formie szaszłyka, znane w licznych odmianach. W wersji serwowanej w gastronomii, suwlakia składa się z kawałków wieprzowiny lub kurczaka, czasami zawiniętych w plastry boczku, nabitych na szaszłyki i pieczonych na grillu.

Składniki:

Pierś z kurczaka bez skóry 400 g
Oliwa z oliwek 60 ml
Sok z cytryny 48 ml
Czosnek 3 ząbki
Sól, pieprz, oregano

Wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny do miski, dodaj 1 łyżeczkę oregano i przeciśnięty czosnek.
Pokrój mięso w równe kostki, około 1 cm.
Umieść mięso w marynacie i odstaw na 30 minut.
Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie.
Po 30 minutach nadziej mięso na patyczki do szaszłyków.
Rozgrzej patelnię i smaż souvlaki przez 3-4 minuty z każdej strony.

Taramosalata

Popularna grecka pasta z ikry, często podawana jako przystawka. Jest to również tradycyjnie danie wielkopostne przygotowywane na tzw. Czysty Poniedziałek, pierwszy dzień Wielkiego Postu; podawane następnie do lagany.

SKŁADNIKI:

3 ŚREDNIE ZIEMNIAKI (OKOŁO 450 GRAMÓW)
½ DUŻEJ CZERWONEJ CEBULI (OKOŁO 200 GRAMÓW),
DROBNO POSIEKANE
130 G KAWIORU Z DORSZA LUB IKRY MELANOMOWEJ LUB IKRY ŚLEDZIOWEJ
100 ML OLIWY Z OLIWEK
TYLKO SOK Z 1 CYTRYNY

PRZYGOTOWANIE:

Obierz ziemniaki, pokrój je na kawałki i gotuj w osolonej wrzącej wodzie, aż będą miękkie. Częściowo odcedź, pozostawiając około 2 cm wody na dnie garnka. Miksuj, aż będą gładkie i wilgotne. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, kawior i sok z cytryny do ostudzonych ziemniaków. Wymieszaj i dodawaj oliwę z oliwek po trochu, aby uzyskać idealną konsystencję pasty. Podawaj z krakersami lub tostami z chleba pita.

Horiatki

Sałatka grecka, zwana sałatką wiejską, jest ulubionym dodatkiem do większości posiłków. Wersja podstawowa zawiera dojrzałe pomidory, świeże ogórki, oliwę z oliwek, oregano i sól. Możesz jednak dodać do niej swoje ulubione składniki według własnych upodobań, najczęściej będą to oliwki, czerwona cebula, zielona marynowana papryka i grecka feta, która jest niezrównana w smaku. Czasami można znaleźć również wersję z kaparami, doprawioną octem i pietruszką.
Horiatiki

SKŁADNIKI:

3 pomidory
1 ogórek szklarniowy lub 2-3 ogórki gruntowe
1 mała czerwona cebula
dwie garście czarnych oliwek (bez pestek)
ok. 150 g dobrej jakości greckiej fety
4 łyżki dobrej greckiej oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego (białego) lub soku z cytryny
1 częściowa łyżeczka suszonego oregano
sól morska, świeżo zmielony pieprz

Usuń łodygi z pomidorów i pokrój je w grubą kostkę.
Obierz ogórka, usuń pestki łyżką i pokrój w grube półplasterki.
Obierz cebulę i pokrój ją w bardzo cienkie plasterki.
Warzywa umieść w misce razem z oliwkami.Dopraw je solą, pieprzem i suszonym oregano. Delikatnie wymieszaj.
Na wierzch połóż grube kawałki fety. Dodaj ocet do oliwy z oliwek. Skrop całą sałatkę.Możemy posypać wierzch serem z przyprawami.

Podawaj sałatkę grecką po upływie co najmniej 10 minut – aż warzywa stracą smak oliwy z oliwek. Sałatkę ozdobiłam świeżym oregano.

Fasolata

Innym narodowym daniem Grecji, choć wciąż mało znanym na świecie, jest zupa z białej fasoli. Jak większość greckich klasyków, jest to niezwykle proste danie, którego siła tkwi w świeżych, lokalnych produktach i doskonałej równowadze smaków. Oprócz fasoli zupa zawiera również kawałki pomidorów, cebuli, marchewki i selera. Fasolatha zawdzięcza swój wyjątkowy smak dodatkowi tymianku, pietruszki i liści laurowych.

SKŁADNIKI:

1 puszka białej fasoli,
1 puszka pomidorów,
1 mała cebula,
1 łodyga selera,
1 marchewka,
4 szklanki bulionu warzywnego,
szczypta suszonego tymianku,
szczypta suszonego oregano,
posiekana pietruszka,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz

Cebulę drobno posiekać. Seler pokroić na małe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w ćwiartki,

Rozgrzać oliwę w garnku, zeszklić cebulę, następnie dodać seler i marchewkę. Smażyć razem przez kilka minut. Następnie wlać bulion i dodać drobno posiekane pomidory z puszki (wraz z płynem). Gotować przez 10 minut, następnie dodać odsączoną i wypłukaną fasolę. Gotować przez kolejne 10 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.

Podawać zupę posypaną natką pietruszki.

Scroll to Top