Horiatiki

Sałatka grecka:
oryginalne składniki 2 dojrzałe pomidory 1 zielony ogórek 8 sztuk czarnych oliwek – ewentualnie zielonych 1 średnia cebula 20 dkg sera feta 4-5 łyżek oliwy z oliwek oregano sól

Sałatka grecka przygotowanie krok po kroku;
Ogórek umyć, pokroić na grube ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić na półplastry. Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Warzywa włożyć do miski, odrobinę posolić, Na górę sałatki położyć oliwki, ser feta, posypać oregano, polać oliwą.
Nie mieszać!
Tzatziki

To najpopularniejszy sos i przystawka w Greckich tawernach.
W jego skład wchodzi:
Jogurt typu Greckiego, zielony ogórek, czosnek, ocet winny lub sok z cytryny, sól i pierz oraz koperek.
Tzatziki


Składniki:
- warzywa na patelnię w stylu greckim – 450 g
- kurczak filety z piersi – 1 szt
- ryż biały – 400 g
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki śmietana 18% – 300 g
- jajko – 2 szt.
- ser żółty – 400 g
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- oregano suszone – 2 łyżki
- pieprz ziołowy, mielony -do smaku
Przygotawanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odsączamy z nadmiaru wody i odstawiamy.
Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, aż cebula się zeszkli. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy, aż kurczak się zarumieni. Dodajemy warzywa na patelnię i dalej smażymy całość, aż będą rumiane. W tym czasie ponownie doprawiamy zawartość patelni solą i pieprzem oraz 1 szczyptą pieprzu ziołowego i 1 łyżką oregano.