W kuchni Włoskiej stosuje się wiele przypraw np. rozmaryn, bazylia i wiele dodatków tj. parmezan, oliwa. Natomiast w Polsce stosuje się mniej przypraw tj. sól, pieprz, papryka słodka i nie stosuje się dodatków.
Kuchnia włoska jest to jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Ta kuchnia charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości przypraw.
Jest to kuchnia bardzo przywiązana do tradycji. Stosuje się tu przypraw i ziół dostępnych w danym regionie.
Przyprawy włoskie są bardzo ważne i mają wiele zastosowań:
podkreślają smak , zapach
wpływają na konsytencję dań
poprawiają wygląd potraw
Możemy je dodawać do praktycznie wszystkich potraw zarówno tych mięsnych i wegetariańskich.
Najlepiej pasują do potraw o włoskim rodowodzie.
W Polsce używa się przypraw w celu określonych właściwości:
przedłużenie trwałości produktów
nadawanie smaków
podkreślają zapach
Przypraw dodaje się tutaj do wszystkich dań, lecz nie jest ich tak dużo jak w kuchni włoskiej. Używa się raczej przypraw takich jak pieprz czy sól.
Wnioski
Porównując te dwa rodzaje kuchni można dojść do wniosku, że włosi używają więcej przypraw, które pochodzą z ich regionu. W Polsce natomiast używa się przypraw sprowadzanych z innych państw.