Żeby nadać życiu smak – Polska, a Włochy

W kuchni Włoskiej stosuje się wiele przypraw np. rozmaryn, bazylia i wiele dodatków tj. parmezan, oliwa. Natomiast w Polsce stosuje się mniej przypraw tj. sól, pieprz, papryka słodka i nie stosuje się dodatków.

Kuchnia włoska jest to jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Ta kuchnia charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości przypraw.

Jest to kuchnia bardzo przywiązana do tradycji. Stosuje się tu przypraw i ziół dostępnych w danym regionie. 

pexels-kim-van-vuuren-3040873
08
pexels-mareefe-678414

Przyprawy włoskie są bardzo ważne i mają wiele zastosowań:

  • podkreślają smak , zapach
  • wpływają na konsytencję dań
  • poprawiają wygląd potraw

 

Możemy je dodawać do praktycznie wszystkich potraw zarówno tych mięsnych i wegetariańskich.

Najlepiej pasują do potraw o włoskim rodowodzie.

pexels-angele-j-35172-128402

W Polsce używa się przypraw w celu określonych właściwości:

  • przedłużenie trwałości produktów
  • nadawanie smaków
  • podkreślają zapach 
 
 

Przypraw dodaje się tutaj do wszystkich dań, lecz nie jest ich tak dużo jak w kuchni włoskiej. Używa się raczej przypraw takich jak pieprz czy sól.

Wnioski

Porównując te dwa rodzaje kuchni można dojść do wniosku, że włosi używają więcej przypraw, które pochodzą z ich regionu. W Polsce natomiast używa się przypraw sprowadzanych z innych państw.

Scroll to Top