Specjały północnych Włoch

Tiramisu

Klasyczny Włoski deser zdobył światową popularność ze względu na swoje niezwykłe połączenie smaków i tekstury.
Pochodzi z północnych Włoch, a dokładniej z regionu Wenecji.

Jest wiele teorii na temat okresu jego powstania, najbardziej powrzechna wskazuje na to, że deser ten powstał w latach 60. lub 70. XX wieku.
W jego skład wchodzi Ladyfingers ( biszkopty), są maczane w mocnej kawie espresso wymieszanej z likierem, a następnie układane na dnie naczynia, warstwe tę następnie pokrywa się kremem z mascarpone, jajek i cukru. proces ten powtarza się aż do uzyskania się kilku warstw. Deser jest kończony posypaniem wierzchu kakaem.

Gorgonzola

Jest to włoski ser pleśniowy, który cieszy się ogromną popularnością w kraju jak i za granicą. Pochodzi z północy włoch głównie z regionu Lombardii i Piemontu. Nazwa pochodzi z miasta Gorgonzola w Lombardii gdzie był produkowany.

Powstaje z mleka krowiego, które jest kwaszone i zakwaszane a następnie dodawana jest do niego specjalna pleśń Penicllium, po sfermentowaniu dojrzewa przez okres od kilku tygodni do kilku miesięcy.
Gorgonzola nie tylko ma doskonały smak, ale pełni też ważną część kultury kulinarnego dziedzictwa Włoch. Zachwyca swoją złożonością i wszechstronnością kuchni.

Risotto alla Milanese

Pochodzi z Mediolanu, jest to danie z ryżu Arborio gotowanego na bulionie z dodatkiem szafranu, który nadaje mu intensywny kolor i bogaty smak.

Risotto alla Milanese
Scroll to Top