Czym jest ser feta?
Ser feta to tradycyjny grecki nabiał wytwarzany z koziego i owczego mleka; po wydojeniu było zalewane do naczynia zawierającego resztki skrzepu z poprzedniej produkcji, by szybciej się zsiadło; mleko owcze i kozie jest umieszczane w specjalnych zbiornikach z mechanizmem chłodzącym, następnie jest filtrowane, wrzucane do kotłów podgrzewany w celu pasteryzacji, ponownie schładzany i umieszczany w tzw. słoikach, po około 20 min mleko krzepnie tworząc twaróg, który następnie jest krojony specjalnymi nożami. Z twarogu uwalniana jest serwatka a skrzep wkładany do foremek. Feta dojrzewa przez co najmniej dwa miesiące; dojrzewanie dzieli się na dwa etapy. I ok.15 dni w temperaturze do 18°C a II ok. dwóch miesięcy
w temperaturze 2-4°C, wilgotność musi być na poziomie 85%. Nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu „fetta”, które oznacza plaster a swój początek ma na wyspie Lesbos.
Jest świeżym, białym serem bez skórki, ma słonawy smak, lekko ziarnistą konsystencję dzięki czemu łatwo ulega kruszeniu na małe kawałki. Zgodnie z tradycją jest pakowany w drewniane baryłki lub metalowe pojemniki.
Przez masową produkcję jest sprzedawana w plastikowych opakowaniach z zalewą.
Wartości odżywcze fety:
Historia
i zastosowanie fety:
Ser ten jest dobrym składnikiem diety:
- ze względu na zawartość witaminy B12 i niewielkiej ilości żelaza może być stosowany jako element diety
w walce z anemią - feta dostarcza organizmowi dużo probiotyków, które pomagają utrzymać prawidłową pracę jelit
i pomagają przy problemach z trawieniem - wzmacnia odporność.
- spożywany z oliwą łatwiej przyswaja się witaminę D3
Wywodzi się z starożytnego Bizancjum. Jest uznawana za ser intensywny, dzięki charakterystycznemu aromatowi
może być użyta do tworzenia wielu potraw, stanowi zaletę podczas gotowania: w sałatkach, w formie pieczonej lub z prostym sosem pomidorowym. Może on być także przekąską między posiłkami. Znane potrawy, w których skład wchodzi
owy ser to np.: Stir-fry, naleśniki ze szpiankiem, sałatka grecka.
Ciekawostki o greckiej fecie:
Ciekawe fakty o serze feta:
- Pietro Casola rozpowszechnił smak Fety z Krety na Europę w XV w.
- Wytworzenie jego, było opisane w dziele Homera „Odyseja”.
- Jest serem chętnie podrabianym
- Klasyfikuje się jako jeden z najstarszych serów.
- Jest częstym składnikiem kuchni greckiej.
- 100g sera feta to 265 kcal
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.