Suszony makaron czyli makaron seccata
We Włoszech bardzo popularny jest makaron seccata, czyli suszony makaron. Zaczął być używany dawno temu, ponieważ wskazano zalety jedzenia suchego makronu.
Świeży makaron to prosta mieszanka mąki pszennej i wody połączonej z jajami. Tymczasem suchy makaron wymaga tylko dwóch składników: wody i samoliny (gruboziarnista mąka lub drobna kasza) z pszenicy durum. Tekstura makaronu sprawia, że wchłania on większą ilość sosu, jego sekretem jest kilkudziesięciogodzinny proces suszenia.
Położenie geograficzne Włoch i jego wpływ na powstanie makaronu
Położenie państwa jest bardzo korzystne do suszenia makaronu, ponieważ z jednej strony są góry Alpy, a z drugiej jest morze śródziemne.
Budynki są rozmieszczone w taki sposób, że wilgotny wiatr, który wieje kilka razy dziennie, zapewnia naturalną wentylację i suszy makaron.