Kiwi ma owalny kształt, skórka jest mała, pofałdowana i szorstka, a jej kolor zmienia się od brązowo-płowego do jasnozielonego. Wnętrze kiwi jest jasnozielone i pełne małych, czarnych nasion. Zapach tego owocu jest delikatny i subtelny, przypominający aromat owoców tropikalnych. Smak kiwi można opisać jako orzeźwiający, słodko-kwaśny i intensywnie owocowy.
POCHODZENIE
Kiwi jest owocem pochodzącym z Nowej Zelandii. Obecnie uprawiany jest w wielu krajach szczególnie w Grecji w rejonach Kavala, Katerini, Larissa i Imphatia. Kiwi jest owocem sezonowym dostępnym od listopada do maja.
Dlaczego warto spożywać kiwi?
Kiwi jest źródłem witaminy C, która korzystnie wpływa na zdrowie układu odpornościowego.
Pomaga w produkcji kolagenu, który utrzymuje skórę, kości i tkanki łączne.
Kiwi jest bogate w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi.
Jest źródłem błonnika, który reguluję pracę przewodu pokarmowego.
ZASTOSOWANIE KIWI
Kiwi nie jest tradycyjnym składnikiem greckiej kuchni, ale z powodzeniem można je wykorzystać jako deserlub dodatek do sałatek owocowych, a także jako składnik koktajlii smoothie.
UPRAWA KIWI
Kiwi jest rośliną jednopienną, co oznacza, że na jednej roślinie występują kwiaty męskie i żeńskie. Aby zapewnić skuteczne zapylanie i owocowanie, należy posadzić na plantacji co najmniej kilka roślin męskich na jedną roślinę żeńską.
Kiwi wymaga ciepłego i wilgotnego klimatu oraz żyznej gleby. Najlepiej rośnie w temperaturze między 20 a 30 stopni Celsjusza.
CIEKAWOSTKI
Owoce kiwi mogą być przechowywane przez 6 miesięcy, bez większych strat.
Kiwi składa sie z 83% wody.
Zapewnia 123% zapotrzebowania dziennego na witaminę C.
W 100gramach znajduje się 60kcal
Nazwa pochodzi na cześć ptaka kiwi, który jest symbolem narodowym Nowej Zelandii.
Produkcja kiwi w Grecji wynosi 11% światowej produkcji.