OPIS PRODUKTU
Najbardziej rozpoznawalna grecka kawa mielona o intensywnym, bogatym aromacie i łagodnym, wyjątkowym smakiem. Kawa Loumidis to najpopularniejsza marka, kojarząca się grekom z najwyższą jakością produktu. Charakteryzuje się intensywnym i miłym aromatem,
a także niezrównanym, delikatnie kwasowym smakiem. Przedstawia klasykę stanowiąca jeden z symboli greckiej kuchni i kultury.
Cena za 200g to 20 zł.
Sprzedawana jest w szczelnych opakowaniach, które pozwalają na utrzymanie niepowtarzalnego aromatu kawy.
Produkt przechowywać w chłodnym
i suchym miejscu, z dala od produktów o intensywnym zapachu.
https://www.everycakeyoubake.pl/2017/03/kawa-po-turecku.html
SKŁAD I WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
Skład: kawa drobno mielona 100%
Wartość odżywcza na 100 g:
Wartość energetyczna: 200kJ/60 kcal
- tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,0g/ 0g
- węglowodany w tym
- cukry 4g/ 2,0g
- białko 2g
- sód 0g
- cholesterol 0g
- włókna roślinne 4g
SPOSOBY PARZENIA
Kultura parzenia kawy po grecku – gotowanie w tygiełku (Briki):
- Kawę wsypać do tygielka. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy
na 1 małą filiżankę. - Zagotować kawę delikatnie mieszając, należy uważać żeby kawa nie wykipiała.
To najtrudniejsza cześć operacji. - Zestawić na chwilę z ognia
a następnie ponownie zagotować. Można powstałą pianę zebrać łyżeczką albo powtarzać czynność – przy ok piątym zagotowaniu pianka znika. - Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.
- Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
- Podajemy z małą szklaneczkę wody i słodkim dodatkiem.
https://www.everycakeyoubake.pl/2017/03/kawa-po-turecku.html
POZIOM SŁODKOŚCI KAWY
SKIETOS (bez cukru)
ME OLIGI (pół łyżeczki cukru)
METRIOS (jedna łyżeczka cukru)
GHLIKOS (dwie łyżeczki cukru)
WŁAŚCIWOŚCI
Wykazano, że kawa grecka, bogata w:
- kwas chlorogenowy,
- polifenole,
- substancje rozpuszczalne w tłuszczach
Właściwości zdrowotne:
- chroni tętnice
- zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę
- poprawia stan układu odpornościowego.
HISTORIA PRODUKTU
Grecja była pod okupacją turecką przez 400 lat. Wtedy też Turcy nauczyli Greków pić kawę. Grecy tak bardzo polubili kawę po turecku, że jako pierwsi sprzedawali gotową kawę mieloną do przygotowania w domu. To pomysł braci Loumidis, których marka Λουμίδης Παπαγάλος (Loumidis Papagalos) do dziś kojarzy się z dobrą kawą, a ich hasło znane jest nawet małym dzieciom.
„Ο καθένας είναι καλός στον τομέα του και ο Λουμίδης στον καφέ.”/„Każdy jest dobry w swojej dziedzinie, a Loumidis jest dobry w kawie”.
HISTORIA FIRMY LOUMIDIS
Firma Loumidis powstała w latach 20-tych w Pireusie jako rodzinne przedsiębiorstwo założone przez trzech braci Papagalos. Z początku zajmowała się sprzedażą kawy, stopniowo przekształciła się w palarnię. W 1932 otwarto kawiarnie w centrum Aten i w Salonikach, a w 1938 r. również osławioną kawiarnię przy Stadiou Street, która wkrótce stała się miejscem spotkań intelektualistów i artystów.
https://loumidisfoods.com/brands/loumidis-papagalos/
CIEKAWOSTKI
Wróżenie z fusów kawy
Gdy skończysz kawę, odwrócisz kubek do góry nogami na kilka sekund i pozwolisz, aby kawa spadła z kubka na miejsce, wtedy mądra osoba z Grecji mogłaby odczytać twoją przyszłość, zdejmując filiżankę i patrząc na grecką kawę.
Ilość picia kawy
W Grecji kawę pije się o każdej porze dnia, a nawet nocy, czy to śniadanie, pora obiadowa, czy nawet kolacja. Dla Greków po prostu nie ma złego czasu na kawę. Klasycznym śniadaniem jest tu kawa i papieros.
Idealna żona
Dawniej mówiło się, że jeśli dziewczyna potrafi zaparzyć prawidłowo kawę po grecku, jest idealnym materiałem na żonę.
Πάμε για καφέ?
/Pame gia kafe?/– Idziemy na kawę?