Chałwa jest niesamowitą przekąską, która jest bardzo popularnym przysmakiem w Grecji. Jej puszysta i kremowa konsystencja powoduje, że obywatele nie mogą się jej opszeć. Występuje w różnych smakach więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Ta sezamowa rozkosz obejmuje hojną ilość przepysznych orzechów. Całe i lekko prażone greckie pistacje w połaczeniu z chałwą to intymny, luksusowy wybór dla wymagającego podniebienia
Pochodzenie chałwy często kojarzone jest z Grecją, ponieważ stamtąd rozprzestrzeniła się ona na całą Europę. Jednak to w Indiach powstała pierwotna wersja przysmaku jaki znamy dziś. Co ciekawe do Polski chałwa dotarła stosunkowo późno mimo, że obecnie dostać możemy ją w każdym sklepie. Pojawiła się ona bowiem u nas w kraju dopiero w połowie XX w. Wtedy rozpoczęto jej produkcję na szeroką skalę to znaczy, że zaczęła być ogólnodostępna – nie tylko jako słodycz dla uprzywilejowanych.
Skład
- Połówki orzechów
- Tahini(mielony sezam)
- Cukier
- Syrop skrobiowy
- Orzeszki ziemne łuskane
- Wanilina
- Ekstrat z tsueni
Produkcja chałwy
Produkcja chałwy opiera się na miażdżeniu uprzednio spreparowanych, określonych nasion roślin oleistych oraz ich emulgacji. Jako przygotowanie wcześniej podlegają one suszeniu, czyszczeniu oraz prażeniu. Powstała w tym procesie masa z nasion jest następnie mieszana w konkretnych misach. Produkt końcowy to chałwa włóknista. Skąd taka konsystencja? To efekt odpowiedniego wyrobienie masy, a dzięki takiej formie smakołyk stanowi jednolitą, choć kruchą całość. Oczywiście jeśli chodzi o początki produkcji, do osuszania, czy prażenia były wykorzystywane siły natury jak słońce, czy ogień. Jako narzędzi do rozdrabniania używano zwykłych kamieni. Obecnie praca ta została znacznie uproszczona i zmechanizowana.
Kaloryczność i wartości odżywcze chałwy
Chałwa z natury jest produktem o dużej zawartości energii. W 100g tego deseru znajduje się od 500 do 550 kcal. Co sprawia, że jest tak bardzo kaloryczna? Otóż chałwa to niemal w 1/3 sam tłuszcz, a w 1/2 węglowodany, prawie wyłącznie cukry proste. Dlatego też często jest uznawana za niezdrową – głównie ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Nic bardziej mylnego! W większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe. Chałwa zawiera również witaminy białka i cukry. Oczywiście jak ze wszystkim powinniśmy zachować umiar, ale chałwa nadaje się idealnie na przekąskę w celu przywrócenia energii – dzięki dużej kaloryczności. Jest również idealnym pomysłem na zdrowy deser. A jeśli mamy wybrać wybierać, to która chałwa najzdrowsza? Jak możemy się domyśleć głównie liczy się tu skład produktu. Za najzdrowszą zazwyczaj uznaje się chałwę sezamową. Dlaczego?
- Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa pozytywnie na krążenie.
- Jest idealnym zamiennikiem słodyczy podnoszących poziom złego cholesterolu we krwi.
- Wyprodukowana jest ze zmiażdżonych ziaren sezamu – co oznacza, że zawiera mnóstwo błonnika i minerałów wspomagających procesy trawienia.
- Sezam bogaty jest w wiele witamin m.in. w te z grupy B, które wspomagają działanie wielu układów w organizmie człowieka.
Jaką chałwę wybrać?
Jeżeli zdecydujemy się kupić chałwę i zastanawiamy się jaką wybrać to musimy zwrócić uwagę na kilka czynników. Dobra chałwa to taka, która będzie posiadała charakterystyczne nitki. Powstają one w momencie kiedy miazga łączy się z miodem lub karmelem.
Jeżeli zwracamy uwagę na konsystencję chałwy to wszystko zależy od tego jak ja przechowujemy. Jeżeli trzymamy chałwę w niskiej temperaturze to będzie się kruszyła. Jeżeli temperatura będzie wyższa będzie wydzielał się z niej tłuszcz przez co będzie bardziej lepka, kremowa i ciągnąca. Jeżeli chałwa będzie się kruszyć na bardzo drobną mączkę oznacza to, że niestety producent nas oszukał i dodał do jej składu mąkę, aby ją zagęścić.