Przed wami nasza subiektywna lista 10 przykazań kulinarnych w edycji włoskiej.
1. Szanuj naturalne składniki
Kochaj piękne i dobre gdziekolwiek są, i sprzeciwiaj się gdy widzisz, jak dary boskiej łaski rozrywane są na strzępy.
2. Używaj składników dobrej jakości
Zawsze wybieraj naturalne, nieprzetworzone składniki najlepszej jakości. Będzie to dobrze o Tobie świadczyć.
3. Używaj produktów sezonowych
Warzywa powinny być przyrządzane podczas szczytu ich zbiorów, gdy są niedrogie i należy je wybierać pod kątem ich dobrej jakości i rozsądnej dojrzałości. Używaj tylko zdrowych i dojrzałych owoców gdy jest na nie sezon.
4. Nie komplikuj
W kuchni włoskiej znajdziemy więcej dań prostych i delikatnych, a mniej skomplikowanych i skomponowanych ze zbyt wielu elementów. Im więcej składników tym mniej oryginalnego smaku wspaniałych włoskich produktów
5. Miej pasję, bądź ostrożny
Wszystko czego potrzebujesz do tworzenia dobrych i smacznych posiłków to pasja, przywiązywanie dużej wagi do szczegółów i precyzja.
6. Cierpliwie ćwicz
Nie od razu Rzym zbudowano. Jeśli nie wyjdzie Ci za pierwszym razem nie denerwuj się; dobra wola i wytrwałość wygrywają.
7. Różnorodność, szanująca terytorium i sezonowość
Modyfikuj dania na swój własny sposób w zgodzie ze swoim smakiem, krajem i sezonowymi warzywami znalezionymi w pobliżu.
8. Urozmaicaj w zgodzie z prostotą i dobrym smakiem
Wszystkie potrawy mogą być przygotowywane na różne sposoby, w zależności od kreatywności twórców. Gdy zmieniasz je z własnej woli, nigdy nie trać z widoku prostoty, delikatności i przyjemnych smaków.
9. Sięgnij po “kuchnię biedoty”
Każdy z nas zna pizzę , bruschette , sałaty, czy sery. Wiele wspaniałych, smacznych i popularnych dań miały swoje początki w czasach, gdy większość społeczeństwa stanowiła biedota. ale tam gdzie serce tam i dobry smak się znajdzie.